Paljussa paljusta paljuun: Paljun eristys finnfoamilla

Ihanaa trigonometriaa! Ihan oikeasti. No, mitäpä tässä tuli laskettua? Kahdeksankulmion keskuskulma on 45 astetta ja sivun pituus 38 cm (konkreettisesti mitattu). Tästä trigonometrian avulla voidaan määrittää suorakulmaisen kolmion korkeus h ja hypotenuusan pituus x . Joka edelleen voidaan tarkistaa pythagoraan lauseen avulla. (Tarkistus ei ole turhaa vaikka sitä ei tässä paperissa ole laskettukaan. Latvalan Visa olisi sanonut ”todistus on lukiomatematiikkaa joten se sivuutetaan”. Sorvali olisi todennut vain ”lukiomatematiikkaa” ja luonut merkitsevän katseen). Laskujen perusteella huomasin, että halkaisija kulmasta kulmaan on tasan metrin! Wow, kävin mittaamassa ja niinhän se olikin 🙂

Pohjan pinta-alakin oli järkevissä mitoissa.

IMG_20160410_205041

Väliin optimointia. Kuinka levy tulee leikata jotta saadaan mahdollisimman vähän hukkapaloja levystä jonka leveys on 60 cm? Väritetyt alueet ovat hukkaa…

foaminleikkaus

Hommasin paikallisesta s-ryhmän rautakaupasta 30mm finnfoamia kuusi levyä eli 45e:n edestä eristettä.

Leikkaus tapahtui sitten kuumalankaleikkurin avulla sekä tarvittaessa mattoveitsellä avustaen. Kuvassa käytössä 12V jolloin saadaan näyttävyyttä hommaan, mutta todellisuudessa 9V riitti jännitteeksi tuolla langan pituudella eikä liiallista venymää tapahtunut. Tuossa olisi tietysti voinut laskea lämpölaajenemisen aiheuttaman langan pitenemisen, mutta jätetään se nyt toiseen kertaan. Jos perjantaina ottaisi pari olutta ja polttaisi näppinsä silloin 🙂

Ehkä kumminkin lasketaan lämpötilan muutos mittaamalla lämmenneen langan pituuden muutos (sekä selvittämällä langan materiaali ennen mittauksia).kll

Tommonen siitä nyt sitten tuli. ihan näppärästi leikattu vaikka itse sanonkin. Tuosta kyllä puuttuu vedenpoistoa/tyhjennyshanaa varten reikä ja jälkikäteen oli pakko jakaa tuo isompi levy kahteen osaan, koska muuten ei olisi saanut liimattua levyä tarpeeksi tiukasti kiinni pohjaan.foamit

Inda haus! Tässä eristysurakan keskellä pitäisi vielä opettaa netissä Mafiakaveriani Nikzalia ammattikorkean pääsykokeisiin. Onhan se vähän turhaa… Eikä Hifkikään voittanut liigaa. Tappara vei.

Ledien ja lämmitysputkien asentamisen jälkeen eristettiin jalkatilan sivut. Sivu oli sen verran kuhmuilla että vain korkeimmat kohdat kannatti liimata. Muutamaan palikkaan laitoin keskelle foamia ison klöntin liimaa. Pienen hieraisun jälkeen levyt pysyivät hyvin paikallaan.

eris1

Istuinosan lasikuitu oli tasaista joten siinä pystyi liiman levittämään foamiin. Liimana Sika 221. Liimaa kului neljä pötköä (a 9,95e). Ledit peitin foamipalalla jotta ne voi tarvittaessa vaihtaa helpommin uusiin, jos tulee tarvetta.

eris2

Seuraavaksi isot levyt kiinni selkänojaan ja

eris3

PU-vaahto väleihin.

eris4

Avaruusalus/panssarivaunu on valmis!

eris5

Tottakai yksi selkänojan levyistä korkkasi itsensä irti huonon liimauksen vuoksi. Uretaani survoutui väliin ja väkivalloin irroitti levyn lasikuidusta. Nyt levy on jo irroitettu kokonaan, leikattu uretaanit välistä ja liimattu uudelleen. Kuivumisen jälkeen uretaania vielä n. 2 metrin sauma ja leikkaus. Uretaaniin meni rahanpaskaa n. 20e.

Vastaanlainen projektisivusto löytyy täältä http://ssstech.com/palju.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *